top of page

Scoala Gimnaziala "I. M. Moldovan" Blaj

       ,,ȘCOALA  NOASTRÄ‚  ARE UȘILE DESCHISE PENTRU TOÈšI CEI CARE AU  NEVOIE  DE EDUCATIE: COPII, TINERI   ȘI  ADULÈšI.

       OFERIM  ȘANSE  EGALE  PENTRU  EDUCAÈšIE ȘI CULTURÄ‚  TUTUROR  ELEVILOR, INDIFERENT DE  ETNIE  SAU RELIGIE“ 

    Blajul a fost supranumit ,,Oraselul scolilor”. Faima orasului de la confluenta Tarnavelor se datoreaza bisericii ctitorite aici de catre vladicul intemeietor Micu-Klein si scolilor intemeiate aici de catre vrednicul sau urmas, episcopul Petru Pavel Aaron.

      Biserica si Scoala sunt coordonatele definitorii ale profilului spiritual al acestui oras.Scolile Blajului, ,,Fantanile darurilor”, cum le-a numit Petru Pavel Aaron au fost un semn al gratiei divine pentru neamul romanesc, ridicandu-l la demnitate nationala prin desteptarea constiintei de neam, a mandriei originii romane, prin inocularea datoriei sfinte de a fi folositori neamului si mai ales prin pedagogia trainica si adevarata ca menirea principala a scolilor este educatia moral crestina.

        Din scolile Blajului au iesit eroi, pentru ca aici s-au format suflete intemeiate pe temelia nebiruita a credintei.

        Școala Gimnazială ,,I.M.MOLDOVAN” BLAJ este situata la baza unei coline din N-V ul municipiului BLAJ.

A fost infiintata in anul 1920 ca scoala primara cu doua clase si locuinta pentru invatatori. Era menita sa asigure educatia copiilor din Ciufud-localitate dezvoltata pe colina din N-V ul orasului actual Izvoarele ,cartier apartinator municipiului BLAJ.

       Pe raza localitatii Ciufud, pana in anul 1940 existau numai romani, harnici si credinciosi, care, desi in numar mic (190 de familii), erau recunoscuti prin  gospodariile lor bogate , ocupatia de baza fiind agricultura.

        In anii 1959-1960, scoala trece prin profunde transformari, construirea unor noi clase anexate corpului initial si transformarea Caminului cultural al localitatii Ciufud, aflat in apropierea scolii, in clase, pe malul Tarnavei Mari - cartier cunoscut astazi sub numele de ,,Cartierul Plopilor”.

       Cresterea populatiei s-a datorat extinderii orasului ca urmare a infiintarii pe raza orasului a Combinatului de prelucrare a lemnului care a necesitat o forta mare de lucru si incadrarea multora in cadrul CFR-ului, sistem in continua dezvoltare, ceea ce a dus la fixarea mai multor familii in oras.

     Aceste aspecte implica cresterea numarului de elevi in scoala, ajungandu-se ca in perioada 1976-1980 sa existe aproximativ 400 de elevi apartinand populatiei romane majoritare si populatiei rromee minoritare.

        Cu trecerea anilor, numarul elevilor romani scade invers proportional cu numarul elevilor rromi, ajungandu-se la o majoritate rroma si o minoritate romana in scoala. Acest lucru se datoreaza scaderii natalitatii in randul populatiei romane ca urmare a instabilitatii economice si posibilitatea alegerii altor unitati de invatamant.

     In anul 2003 scoala primeste numele de ,,Ion Micu Moldovan”, numele unei personalitati ardelene care a avut o importanta contributie la dezvoltarea scolilor blajene. Fiu de taran, Ion Micu Moldovan, cunoscut sub numele de ,,Moldovanut” urmeaza scoala primara si liceul la Blaj, apoi  isi continua studiile la Pesta si Viena. In 1857 se intoarce la Blaj unde, ca professor preda timp de 25 de ani istoria, filozofia, limba romana si limba latina.

In timpul carierei sale didactice s-a dovedit un bun pedagog, elevii pomenindu-l cu admiratie, reliefand intelepciunea si generozitatea sa extraordinara.

         In momentul de fata, procesul instructiv-educativ din cadrul unitatii noastre scolare se realizeaza in cursuri de zi, astfel:

  • Clasele  I-IV cu program intre orele 8-13

  • Clasele V-VIII cu program intre orele  8-14

  • Cursuri remediale ciclul primar

  • Cursuri remediale ciclul gimnazial

        Activitatile scolare si , in special cele extracurriculare, urmaresc egalitatea de sanse in randul elevilor, reducerea discrminarii, si eliminarea , pe cat posibil, a fenomenului buiylling din cadrul unitatii si  integrarea elevilor in societate. In acest scop am incheiat parteneriate educationale cu institutiile abilitate de pe raza municipilui Blaj, cum ar fi: Primaria Blaj- Serviciul de Asistenta Sociala, Politia Blaj, Jandarmeria Blaj, Biserica catolica si ortodoxa, Centrul de ajutorare a varstnicilor si a copiilor aflati in dificultate- FAMILIA 2004.

Suntem implicati permanent in diferite activitati si ne place sa credem ca rezultatele se vor resimti in viitorul tinerilor care trec pragul scolii noastre.

CENTENARUL MARII UNIRI.jpg
parteneriat scoala- penitenciar Aiud.jpg
bottom of page