ÎnvățămÎmpreună
Working together for a green, competitive and inclusive Europe
​
Titlul proiectului:”Învățăm împreună”.
Nr. contract: 2018-EY-PICR-R1-0006
​
Valoare grant: 174.726 Euro
Scoala Gimnaziala "Avram Iancu" Unirea
Școala din Unirea este atestată documentar din anul 1674, într-o matricolă a Colegiului Reformat din Aiud, unde se găseÈ™te următorul text: « Nicolaus Galfalvi Rect(or) Fel-Vincziensis. », adică respectivul tânăr a ocupat postul de dascăl la Școala Confesionala Reformată din VinÈ›ul de Sus (Unirea).
Până în anul 1866 cursurile s-au desfaÈ™urat într-o locaÈ›ie care se afla lângă Biserica Reformată din localitate (în prezent clădirea nu mai există), aici funcÈ›ionau o clasă de fete È™i o clasă de băieÈ›i, cu predare în limba maghiară.
Din 1877 se înfiinÈ›ează Școala de stat din VinÈ›ul de Sus, unde sunt mutaÈ›i toÈ›i elevii, căci taxele È™colare sunt mai mici. Sediul noii È™coli a fost în actualul local al primăriei din comună.
Odată cu introducerea în 1897 a învățământului gratuit pentru elevii din clasele I-VI, numărul elevilor creÈ™te astfel că autoritățile decid înfiinÈ›area în 1899 È™i a unei Școli agricole de repetiÈ›ie, ce pregătea elevii în domeniul: viticultură, pomicultură, creÈ™terea animalelor.
Abia după Marea Unire s-a înfinÈ›at È™i o secÈ›ie cu predare în limba română, ulterior aceasta devenind limba de predare a majorității elevilor.
Din 1903 încep lucrările de construcÈ›ie a actualului local al È™colii, extins în 1964. Iar în 1908 la marginea dinspre Turda a localității s-a construit o clădire destinată È™colii agricole, ulterior aici a funcÈ›ionat ciclul primar, abia din 2007 fiind mutat în clădirea centrală.
În perioada 1981-1990 în unitate au funcÈ›ionat pe lângă ciclul primar È™i gimnazial È™i clasele a IX- a È™i a X-a cu profil mecanic.
Denumirea unității a cunoscut modificări de-a lungul timpului: Școala Generală Unirea 1, Școala cu clasele I-VIII Unirea , iar din 2012 a primit numele de Școala Gimnazială ”Avram Iancu ”Unirea.
Fiind o È™coală de centru, la care sunt arondate satele aparÈ›inătoare comunei Unirea ( Inoc,Ciugudu de Jos, Ciugudu de Sus, Măhaceni, Dumbrava), ea atrage copiii din întreaga comunitate. PopulaÈ›ia È™colară provine în mare parte din familii cu un nivel de educaÈ›ie È™i cultură submediu, cu o situaÈ›ie materială precară, din AÈ™ezământul Social ”Sfânta Veronica” din Dumbrava, din familii rrome, familii monoparentale .
Unități aflate în subordinea Școlii Gimanziale ”Avram Iancu” Unirea sunt: Școala Gimanzială ” Gheorghe Maier” Unirea, Școala Primară Dumbrava, GPN Nr. 1 Unirea, GPN Nr. 2 Unirea, GPN Ciugudu de Jos È™i GPN Dumbrava.
MISIUNEA ȘCOLII NOASTRE este: ”PorÈ›i deschise spre comunitate” .
Profilul școlarului nostru include un set de valori pe care ne propunem să le atigem prin toate activităţile şcolare şi extraşcolare. Aceste valori, sunt:
-
Unicitatea - puterea de a se manifesta după propriul mod de a fi, de a se remarca printr-un mod unic de gestionare a conflictelor și de depășire a obstacolelor ;
-
Neînfricare- curajul de a face numai ceea ce este bine È™i a-È™i fundamenta deciziile
-
ImparÈ›ialitatea necesară pentru a acÅ£iona onest în orice situaÅ£ie;
-
Respectul faţă de oameni, divinitate, autorităţi şi faţă de propria persoană;
-
Entuziasm în faÈ›a provocărilor, dorinÈ›a permanentă de a răzbi, de a acumula noi cunoÈ™tinÈ›e È™i deprinderi
-
Autodisciplina propriilor acţiuni şi manifestarea unui comportament civilizat,
Colectivul È™colii este format din oameni inimoÈ™i , dornici de a se implica activ în viaÈ›a elevilor È™i a comunității. AdevăraÈ›i profesioniÈ™ti ce nu uită că, pentru mulÈ›i copii, universul È™colii este raza de lumină, căldură È™i încredere pe care o primesc.