top of page

Comunicat de presa

Inspectoratul Școlar Județean Alba a desfășurat în data de 27 iunie 2019 Seminarul de diseminare, eveniment în cadrul proiectului ”Învățăm împreună” (contract nr. 2018-EY-PICR-R1-0006), care este implementat în 6 unități de învățământ din județului Alba:

  1. Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Unirea, jud. Alba

  2. Școala Gimnazială ”Simion Balint” Roșia Montană/Structura Școala Gimnazială ”Cloșca” Cărpiniș, jud. Alba

  3. Școala Gimnazială ”Simion Lazăr” Lunca Mureșului, jud. Alba

  4. Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” Cetatea de Baltă, jud Alba

  5. Liceul Tehnologic Jidvei, jud. Alba

  6. Școala Gimnazială ”Simion Bărnuțiu” Blaj Tiur”/Structura Școala Gimnazială ”Ion Micu Moldovan” Blaj, jud. Alba

Acest proiect are o finanțare de 174.726 euro prin programul “EDUCAŢIE, BURSE, UCENICIE ŞI ANTREPRENORIATUL TINERILOR” ÎN ROMÂNIA, prin granturile SEE, mecanismul financiar 2014 – 2021 și vizează:

  • formarea profesorilor în domenii precum: promovarea unei şcoli incluzive şi învăţarea într-un mediu multicultural, democraţie, toleranţă, antidiscriminare

  • organizarea de activităţi de conștientizare și informare pentru părinţii romi şi neromi

  • organizarea activităţilor extracurriculare pentru copiii romi şi neromi în vederea creşterii incluziunii şi competenţelor lor sociale.

Seminarului de diseminare a cuprins prezentarea curriculumurilor opționale noi elaborate prin proiect de către școlile partenere, intitulate:

  • IO1 ”Predarea centrată pe elev într-un mediu multicultural”- Școala Gimnazială "Simion Balint" Roșia Montană/ Structura Școala Gimnazială ”Cloșca” Cărpiniș

  • IO2 ”Școala incluzivă”- Liceul Tehnologic Jidvei

  • IO3 ”Competențe civice”- Școala Gimnazială "Simion Lazăr" Lunca Mureșului

  • IO4 ”Inclusivitate si mediu multicultural”- Școala Gimnazială "Ștefan cel Mare" Cetatea de Baltă

  • IO5 ”Toleranța schimbă vieți”- Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Unirea

  • IO6 ”Copil ca tine sunt și eu!”- Scoala Gimnazială "Simion Barnuțiu" Blaj-Tiur/ Structura Școala Gimnazială ”Ion Micu Moldovan” Blaj

Produsele intelectuale sunt șase curriculumuri opționale noi, care răspund tematicii proiectului. Curiculele sunt construite pe baza metodologiei experimentate în cadrul celor patru cursuri de formare și pornesc de la viziunea formulată la sfârșitul unui program de formare, care este apoi este "despachetată" în module care pot fi predate de profesori. Participarea experților norvegieni și români în designul noilor curricule opționale a fost exploatată în toate fazele dezvoltării: de la formarea profesorilor, la feedback pe schițe si produse finale, cât și la asigurarea calității.

Cu această ocazie au fost prezentate de către școlile partenere activitățile de învățare/conștientizare organizate pentru părinții romi și neromi, în domeniul discriminării, intitulate ”A1-Școala părinților” și cele organizate pentru elevii romi și neromi, privind incluziunea, intitulate ”B1-Școala mea”. Activitatea ”Școala părinților” a fost realizată sub forma campaniei de informare si conștientizare, avand ca temă anti-discriminarea, incluziunea socială, toleranța, drepturile omului/drepturile copilului, iar activitatea extracurriculara cu elevi romi si neromi (impreuna) ”Școala mea” a fost dedicată formării de abilități si atitudini prin stimularea gândirii critice pentru incluziunea copiilor romi.

Doamna Inspector Școlar General, prof. Eugenia-Marcela Dărămuș, apeciază că: ”Noutatea acestor curriculumuri opționale constă în faptul că propun o abordare bazată în special pe activități cu caracter practic, aplicativ, care să permită utilizarea metodelor activ-participative, astfel încât elevii, părinții și cadrele didactice să găsească o legătură imediată între conținut și realitățile vieții de zi cu zi, în problematica creării unui cadru incluziv, ele putând fi preluate și adaptate și de alte instituții de învățământ. Activitățile cu părinții și elevii au contribuit la întărirea capacității instituționale a școlilor partenere, pentru incluziunea efectivă a copiilor romi și neromi”.

Responsabil comunicare

prof. Felicia Melania Croitoru

Alba Iulia

28.06.2019

bottom of page